Hva koster en videoproduksjon?
19.08.2020
Flere og flere av kundene våre oppdager at video gir økt oppmerksomhet og god effekt. Men hvor mye penger må man bruke for å få laget en film? Mange faktorer påvirker prisen, men en enkel videoproduksjon koster vanligvis fra kr. 30 000 - 60 000. Her har vi skrevet litt om hva det innebærer å produsere video, så du kan bli litt klokere.

Hva vil du med filmen?
Tenk gjennom hva filmen skal gjøre for deg og din bedrift. Ønsker dere oppmerksomhet rundt et kort og enkelt budskap eller trenger dere å fortelle kundene mer om hvem dere er og hva dere driver med. Filmer med enkle budskap til bruk i sosiale medier kan ofte løses rimeligere enn profilfilmer som skal ha lang levetid og brukes på flere flater.

Hvilke ressurser kreves?
Størrelse på opptaks-team og antall opptaksdager er det som påvirker prisen mest i en videoproduksjon. På et videoopptak er det hovedsakelig tre fagfunksjoner: regi, foto og lyd.

 • Regissøren planlegger og skriver manus, intervjuer og sørger for at de medvirkende er naturlige og gode foran kamera.
 • Fotografen har fokus på det tekniske og sikrer gode bilder som bygger opp under historien og budskapet. Fotografen vurderer lysforhold, kameraoptikk og andre tekniske løsninger på opptak. Noen fotografer flyr også drone.
 • En lydtekniker sørger for at lyden blir bra. Hvis det er mange involvert i samme opptak vil det være behov for egen lydtekniker.

I de fleste oppdragene til Tun Byrå er vi to personer på opptak; regissør og fotograf som også håndterer lydopptak.

Er én-manns-team mulig?
Noen ganger er det mulig å gjennomføre opptak med «en-manns-team» eller en såkalt VJ (videojournalist). En VJ er enten en regissør eller fotograf som behersker begge roller, men som ofte har sin styrke i én av fagfunksjonene. Å ha fokus på både kamerateknikk, god lyd, manus og de medvirkende er en krevende øvelse, og egner seg best for enklere budskap med maks én til to medvirkende. Men for det rette oppdraget er dette en god og rimelig løsning.

Hvor mye og kostbart utstyr kreves?
For å gjennomføre en idé vil det i de fleste tilfeller holde med en standard kamerapakke som inneholder kamera, mygger/mikrofoner og noen lamper. Noen visuelle uttrykk og kamerabevegelser krever litt ekstra utstyr, som drone, skinner eller en gimball/stabilisator. Vi setter sammen rimeligste løsning etter behov.

Hvor mange klippedager?
Når opptaket er i boks gjenstår klipping. Idéen og lengden på filmen påvirker hvor mange klippedager som trengs for å ferdigstille. Tun Byrå produserer mange filmer basert på én opptaksdag med ett kundecase. Disse filmene klippes vanligvis på 1-2 dager. Hvis en idé krever spesielle effekter eller animasjoner må man legge til ekstra timebruk. Vi anbefaler alle kunder å bruke noen ekstra kroner på å få filmen tekstet. Det gjør den enda mer søkbar og seervennlig.

Flere produkter fra én opptaksdag?
Tun Byrå produserer ofte filmer kombinert med tekstproduksjon og foto i form av innholdspakker. Det vil si at på én opptaksdag gjør vi opptak til film, gjør intervju til artikkel /tekst og tar noen enkle foto. Dermed kan budskapet spres i ulike kanaler - video og korte snutter til sosiale medier, og content-artikkel til nettaviser og egen hjemmeside.

I noen tilfeller er det også mulig å få ned prisen per film ved å gjøre flere opptak på samme dag. Har du flere budskap anbefaler vi å lage to korte filmer med entydig budskap fremfor én lengre film med mange momenter.

Lavt budsjett?
Så hva skal du prioritere hvis du har et magert budsjett? Resultatet blir sjelden vellykket hvis man tvinger en ambisiøs idé inn i en lavbudsjett-produksjon, så gå for en idé som passer til lommeboka!

Hvis du forteller oss om budskapet og hvilken målgruppen du sikter mot, så kan vi i Tun Byrå finne den beste løsningen og innenfor ditt budsjett. Våre produsenter har lang erfaring fra TV- og videoproduksjon, og kan gi råd om innhold, lengder og formater. Ta kontakt så kan vi ta en uforpliktende prat om ditt filmprosjekt!

Dette påvirker prisen på en videoproduksjon:

 • Har du behov for én eller flere filmer, og er det mulig å gjøre flere opptak på én dag?
 • Krever filmen et enkelt manus eller større jobb med idéutvikling?
 • Hvor lang skal filmen være?
 • Kan en VJ løse oppdraget alene eller kreves fotograf, regi og evt lydtekniker?
 • Hvor mange mennesker skal medvirke foran kamera?
 • Hvor mange opptakssteder er det, og hvor lang reisevei er det?
 • Hvor mange opptaksdager og klippedager kreves?
 • Er det behov for animasjon eller tekstgrafikk?
 • Skal det legges på kommentarstemme/voiceover?
 • Ønsker dere kommersiell musikk?
 • Skal det lages ulike versjoner og formater av filmen?